Stochastic models for low level DNA mixtures - Slovák, Dalibor; Zvárová, Jana (European Journal for Biomedical Informatics, 2012)
Cíle: Rostoucí citlivost metod forenzní analýzy umožnuje vyšetrit stále menší množství biologických stop. U vzorku nízké kvality ci kvantity dochází ke stochastickým jevum, které si vyžadují nárocnejší statistickou analýzu. Metody: Existuje nekolik modelu, jež pocítají pravdepodobnost daného souboru alel. Popsali jsme zde tri z nich, porovnali je a overili jejich správnost. Výsledky: Oba modely navržené v [1] rozširují dosud nejpoužívanejší model o možnost zahrnutí dropoutu a velikostí hrotu jednotlivých alel. První z nich je chybný, naopak druhý model velmi dobre rozširuje možnosti analýzy DNA smesí. Záver: Ukázali jsme chybnost jednoho z nedávno navržených modelu. Druhý model jsme doplnili o možnost stanovení pravdepodobnosti dropoutu, nebot jinak by i tento model nadhodnocoval pocítané pravdepodobnosti.
Keywords: soudní vědy; soudní lékařství; Forensic Sciences; Software; Statistics as Topic; software; matematika; DNA; lidé; pravděpodobnost dropoutu; velikost alelických hrotů; statistika jako téma; forenzní interpretace DNA; Mathematics; Forensic Medicine; Humans