Descendentná nekrotizujúca mediastinitída odontogénneho pôvodu - naše skúsenosti - Mikušková, Katarína; Hamžík, Julián; Statelová, Dagmar; Malachovský, Igor; Janíčková, Mária; Štilla, Juraj (Studia pneumologica et phtiseologica, 2012)
Descendentná nekrotizujúca mediastinitída je raritná a veľmi nebezpečná komplikácia odontogénnych infekcií. Vzniká za určitých okolností zostupným šírením infekčného procesu z odontogénneho ložiska do mediastína cez hlboké krčné priestory. Aj v súčasnosti je spojená s vysokou mortalitou. Autori opisujú dva klinické prípady odontogénnej mediastinitídy u dospelých imunokompetentných jednotlivcov. Pozornosť venujú najmä významu promptného a komplexného manažmentu i potrebe multidisciplinárneho prístupu v liečbe. Obidvaja pacienti sa vyliečili. Komplikáciou u jedného pacienta bola prechodná stenóza hypofaryngu s dysfágiou následkom opakovaných chirurgických intervencií.
Keywords: Length of Stay; nemoci faryngu; poruchy polykání; Male; Bacterial Infections; počítačová rentgenová tomografie; Postoperative Complications; hrudní chirurgické výkony; nemoci mandibuly; Periodontal Abscess; Critical Care; orofarynx; kombinovaná farmakoterapie; antibakteriální látky; Adult; Thoracic Surgical Procedures; parodontální absces; dospělí; mužské pohlaví; pooperační komplikace; nekróza; Drug Therapy, Combination; tracheostomie; délka pobytu; fokální infekce zubní; Pharyngeal Diseases; Tomography, X-Ray Computed; bakteriální infekce; Mediastinitis; Oropharynx; extrakce zubů; Necrosis; lidé; Drainage; Mandibular Diseases; ženské pohlaví; mediastinitida; Anti-Bacterial Agents; Humans; Deglutition Disorders; Tracheostomy; péče o pacienty v kritickém stavu; drenáž; Female; Tooth Extraction; lidé středního věku; Focal Infection, Dental; Middle Aged