Účelná farmakoterapie jaterních chorob v běžné praxi - Brůha, Radan (Medicína pro praxi, 2012)
V posledních letech se farmakoterapie jaterních chorob posouvá od symptomatických postupů k cílené léčbě. V léčbě by se měly používat postupy podložené relevantními klinickými studiemi. Tuto podmínku nesplňuje většina populárních hepatoprotektiv. V klinické praxi se krom virových hepatitid lze nejčastěji setkat s pacienty s alkoholovou jaterní chorobou, nealkoholovým ztukovatěním jater, chronickými cholestatickými nemocemi a s komplikacemi jaterní cirhózy. Základem léčby alkoholového i nealkoholového jaterního postižení jsou režimová opatření, u chronické cholestázy má přínos kyselina ursodeoxycholová. V léčbě jaterní cirhózy zlepšují prognózu pacienta i kvalitu života farmakologická prevence krvácení z varixů, prevence infekcí a léčba ascitu diuretiky. Účinek různých látek s antioxidačními či jinými protektivními vlastnostmi nebyl u jaterních chorob dostatečně prokázán.
Keywords: Cholangitis, Sclerosing; Fatty Liver; kombinace léků trimethoprim a sulfamethoxazol; Ascites; Humans; Cholestasis, Intrahepatic; jaterní cirhóza; Trimethoprim, Sulfamethoxazole Drug Combination; intrahepatální cholestáza; hepatoprotektiva; zdravé chování; lidé; diuretika; Liver Cirrhosis; Ursodeoxycholic Acid; alkoholická steatóza jater; Cholestasis; metabolický syndrom; ztučnělá játra; ascites; alkoholová jaterní choroba; NASH; ezofageální a žaludeční varixy; Life Style; životní styl; gastrointestinální krvácení; kyselina ursodeoxycholová; Metabolic Syndrome; Gastrointestinal Hemorrhage; Thiazolidinediones; Fatty Liver, Alcoholic; peritonitida; Diuretics; sklerozující cholangitida; thiazolidindiony; Peritonitis; Esophageal and Gastric Varices; cholestáza; Health Behavior