Antiaterogénny účinok HDL subpopulácií u jedincov s novodiagnostikovanou končatinovocievnou artériovou chorobou - Kaško, Martin; Gavorník, Peter; Gruber, K; Oravec, Stanislav; Dukát, Andrej (Vnitřní lékařství, 2012)
Východiská: Kardiovaskulárne ochorenia sú najväčším bremenom morbidity a mortality všeobecnej populácie na Slovensku. Jednou z hlavných príčin je aterosklerotické postihnutie cievneho systému – dyslipidémia, ktorého následkom je nezriedkavé ochorenie s často mutilujúcim dôsledkom na zdravie jedinca – končatinovocievna artériová (ischemická) choroba. Posledné dostupné dáta poukazujú na antagonistické účinky jednotlivých subpopulácií HDL (high-density lipoprotein) cholesterolu v etiopatogenéze aterosklerózy. Zatiaľ čo veľké a intermediálne HDL častice sú všeobecne považované za antiaterogénne, pravdepodobná aterogenita malých HDL častíc je predmetom širokého záujmu odbornej verejnosti. Podľa dostupných informácií doposiaľ neboli preskúmané subpopulácie HDL častíc u pacientov s končatinovocievnym artériovým ochorením. Vďaka pokroku v biochemickej analýze lipoproteínov plazmy vieme pomocou systému Lipoprint HDL kvalitatívne i kvantitatívne určiť jednotlivé subpopulácie HDL spektra a na základe toho vyhodnotiť aterogenitu plazmy. Cieľ: Vyhodnotiť vzťah subpopulácií vysokodenzných lipoproteínov a aterosklerotického poškodenia u jedincov s končatinovocievnou artériovou (ischemickou) chorobou. Metódy: Zisťovala sa koncentrácia hlavných subfrakcií HDL-cholesterolu u 48 jedincov (29 mužov vo veku 56 ? 9 a 19 žien vo veku 61 ? 7) s novodiagnostikovaným končatinovocievnym artériovým ochorením v porovnaní s kontrolnou skupinou (24 mužov vo veku 56 ? 12, 24 žien vo veku 57 ? 13). Na kvantitatívnu analýzu subpopulácií HDL-cholesterolu sa použila inovatívna metóda elektroforézy na polyakrylovom géli systému Lipoprint HDL, Quantimetrix. Skupina s novodiagnostikovaným artériovým ochorením bola tvorená nefajčiarmi, nediabetikmi a bez hypolipidemickej liečby v anamnéze. Kontrolná skupina bola zostavená zo zdravých normolipemických dobrovoľníkov. Výsledky: V skupine pacientov postihnutých končatinovocievnym artériovým ochorením bol pozorovaný signifikantný pokles ako celkového HDL-cholesterolu (p < 0,0002), tak i intermediálnych častíc HDL spektra (p < 0,03). Zároveň sa zistil signifikantne zvýšený podiel malých HDL častíc (p < 0,01) v tejto skupine. Takýto nález podporuje koncepciu proaterogénneho pôsobenia malých (vysokodenzných) lipoproteínových častíc. Záver: Metóda Lipoprint HDL posúva diagnostiku aterosklerotického postihnutia výrazne vpred. A to možnosťou identifikovať subpopulácie HDL-cholesterolu, ktoré nesú proaterogénny účinok, a naopak, subpopulácie HDL častíc s výrazným antiaterogénnym účinkom. To znamená, že aj osoby s vysokou hodnotou HDL-cholesterolu môžu byť ohrozené viac ako osoby s nižšou hodnotou HDL-cholesterolu. Potvrdil sa nielen signifikantne protektívny účinok väčších – intermediálnych častíc HDL, ale navyše sa ukázal signifikantne proaterogénny účinok malých HDL častíc. Prínosom práce je poukázanie na prítomnosť aterogénneho HDL lipoproteínového profilu u pacientov s končatinovocievnou artériovou (ischemickou) chorobou.
Keywords: Female; Peripheral Arterial Disease; Dyslipidemias; ženské pohlaví; lidé; referenční hodnoty; onemocnění periferních arterií; Atherosclerosis; Male; Aged; Reference Values; Cholesterol, HDL; dyslipidemie; HDL-cholesterol; ateroskleróza; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans