Ischemic and non-ischemic causes of ST-segment elevation in patients with chest pain: a systematic review of the literature - Levine, M; Kanei, Y; Rachko, M; Schweitzer, P (Vnitřní lékařství, 2012)
Elektrokardiogram zůstává nejdůležitějším nástrojem v diagnóze infarktu myokardu s elevací ST segmentu. Je okamžitě k dispozici, je snadné jej opakovat a ekonomicky je velice výhodný. Pro trénovaného odborníka je rovněž vysoce citlivý a specifický. Časná diagnóza a následná léčba infarktu myokardu s elevací ST segmentu závisí na rychlém provedení a správné interpretaci EKG. Mimo akutního infarktu myokardu existuje u pacienta s probíhající bolestí na hrudi mnoho dalších příčin elevace ST segmentu. Lékař musí mít tyto diferenciální diagnózy na zřeteli a musí být schopen rychle potvrdit nebo vyvrátit alternativní příčiny elevace ST segmentu. Cílem tohoto článku je přezkoumání nálezů na EKG u akutního infarktu myokardu v porovnání s ostatními alternativními diagnózami, u kterých může docházet k elevaci ST segmentu. Tato diskuse je ukončena třemi kazuistickými příklady atypických příčin elevace ST segmentu u pacienta s bolestí na hrudi.
Keywords: diferenciální diagnóza; elektrokardiografie; ischemická choroba srdeční; Electrocardiography; Chest Pain; Diagnosis, Differential; koronární angiografie; Acute Coronary Syndrome; elevace ST segmentu; infarkt myokardu; bolesti na hrudi; Myocardial Ischemia; elektrokardiogram; Myocardial Infarction; akutní koronární syndrom; Coronary Angiography