Transplantace krvetvorných buněk a její role v léčbě chorob krvetvorby během posledních 25 let - Vítek, Antonín; Lukášová, Marcela; Chudomel, Vladimír; Májský, Alexej; Souček, Josef; Kobylka, Petr; Kořínková, Petra; Loudová, Milada; Dobrovolná, Marie; Matějková, Eva; Písačka, Martin; Sieglová, Zuzana; et al. (Vnitřní lékařství, 2012)
Transplantace krvetvorných buněk je život zachraňující výkon u celé řady hematologických nemocí. Rozvoj transplantací se datuje od začátku 70. let minulého století, po objevení HLA systému. V ÚHKT byl transplantační program zahájen v roce 1986 a do konce roku 2011 zde bylo provedeno 918 transplantací krvetvorných buněk pro různá hematologická onemocnění. Dlouhodobé přežití všech pacientů po transplantaci se pohybuje kolem 50 %, a to v rozmezí 20–90 % v závislosti na typu a pokročilosti onemocnění, na typu dárce a na věku pacienta.
Keywords: Myelodysplastic Syndromes; Transplantation, Homologous; chronická myeloidní leukemie; transplantace u non-Hodgkinských lymfomů; transplantace u akutní lymfatické leukemie; transplantace hematopoetických kmenových buněk; homologní transplantace; transplantace u chronické myeloidní leukemie; Humans; Survival Analysis; transplantace pro myelodysplastický syndrom; Bone Marrow Transplantation; transplantace u akutní myeloidní leukemie; nemoci kostní dřeně; Leukemia, Myelogenous, Chronic, BCR-ABL Positive; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; Leukemia, Myeloid, Acute; transplantace pro myelofibrózu s myeloidní metaplazií; historie transplantace; primární myelofibróza; transplantace pro chronickou lymfatickou leukemii; Primary Myelofibrosis; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; akutní myeloidní leukemie; chronická lymfatická leukemie; akutní lymfatická leukemie; nehodgkinský lymfom; transplantace pro těžkou aplastickou anémii; Bone Marrow Diseases; analýza přežití; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; Lymphoma, Non-Hodgkin; transplantace kostní dřeně; lidé; myelodysplastické syndromy