Karcinoid a jeho kardiální manifestace - Talafa, Viktor; Pastucha, Dalibor; Zeman, Kamil; Zela, Ondřej; Filipčíková, Radka; Bezdičková, Marcela (Vnitřní lékařství, 2012)
V naší práci prezentujeme kazuistiku nemocného s poměrně vzácně se vyskytujícím karcinoidem a jeho typickými příznaky. I když se jedná o zhoubné onemocnění, většina těchto nádorů má nízký maligní potenciál s pomalou progresí. Onemocnění mívá obvykle příznivý průběh a dobrou prognózu za předpokladu dobré spolupráce pacienta s lékařem. Našim cílem je poukázat na typické symptomy onemocnění a také na vzácnější kardiální postižení na příkladu nespolupracujícího pacienta, kdy negativní postoj ke standardní léčbě a preference alternativní medicíny na straně pacienta vedly k rychlé progresi stavu s fatálním koncem.
Keywords: odmítnutí terapie pacientem; karcinoidní syndrom; Neoplasm Metastasis; Male; srdeční selhání; progrese nemoci; Treatment Refusal; pravostranné srdeční selhání; Adult; Hypertension, Pulmonary; karcinoid; trikuspidální regurgitace; dospělí; mužské pohlaví; fatální výsledek; Disease Progression; Drug Therapy; nežádoucí účinky léčiv; Fatal Outcome; farmakoterapie; Tricuspid Valve Insufficiency; Carcinoid Tumor; lidé; trikuspidální insuficience; Humans; karcinoidní nemoc srdce; Heart Failure; Carcinoid Heart Disease; Liver Neoplasms; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; plicní hypertenze; metastázy nádorů; nádory jater