Vysokodávková léčba a přípravné režimy před transplantací krvetvorných buněk - Tomíška, Miroslav (Vnitřní lékařství, 2012)
Vysokodávková chemoterapie může být definována jako dávka cytotoxických léků, která vede k ablaci kostní dřeně. Následný převod autologního štěpu slouží jako záchrana z jinak většinou smrtelné myelotoxicity. Významným přínosem alogenní transplantace krvetvorných buněk je imunitní reakce štěpu proti nádoru (GvT), která proti autologní léčbě snižuje výskyt relapsů maligního onemocnění. Na tento efekt spoléhají nové režimy s redukovanou intenzitou, jež sice mají menší úvodní cytotoxický účinek, ale dodatečně dosahují eliminace zbylých nádorových buněk imunitním efektem. Jejich hlavní výhodou je snížení toxicity přípravného režimu, což umožňuje podat tuto léčbu také starším pacientům a nemocným s přidruženými chorobami.
Keywords: Antilymphocyte Serum; přípravný režim; reakce štěpu proti nádoru; Whole-Body Irradiation; Neoplasms; nádory; Antibodies, Monoclonal; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; autologní transplantace; příprava pacienta k transplantaci; transplantace hematopoetických kmenových buněk; Transplantation Conditioning; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Immunosuppression Therapy; nemyeloablativní příprava; monoklonální protilátky; antilymfocytární sérum; Transplantation, Autologous; Graft vs Tumor Effect; imunosupresivní léčba; vysokodávková chemoterapie; celotělové ozáření