Zamyšlení nad finančními aspekty péče o nemocné s kolorektálním karcinomem - Špičák, Julius (Gastroenterologie a hepatologie, 2012)
Hodnocení ekonomiky péče o nemocné s kolorektálním karcinomem je obtížné pro množství provázaných proměnných. Vzrůstá průměrný věk i kvalita onkologické péče a s ní náklady na stále větší množství přežívajících onkologických nemocných. V USA stoupnou náklady na onkologickou péči do r. 2020 o 27 %, zavedení biologické léčby prodlouží přežívání jen o 1,4 měsíce. V Irsku stouply náklady na chemoterapii v letech 1994–2002 více než dvojnásobně. V Německu stouply náklady na kolorektální karcinom v letech 2002–2006 o 21,1 %. Náklady na chemoterapii stouply o 33 %. Pro zavedení screeningového programu je důležitá kapacita endoskopických pracovišť. V USA se provádí 2,5× více koloskopií než u nás, v Nizozemsku je to naopak méně. Zde byl recentně implementován screeningový program založený na FIT (fekální imunochemický test) v dvouletých intervalech a koloskopii. Předpokládá se postupné zapojení všech ročníků nad 50 let věku a postupný nárůst počtu koloskopií o 50 %. Komplexní náklady na screening jsou značné, nejméně nákladné jsou programy založené na TOK a sigmoideoskopii. Jednoznačně je však screening finančně výhodnější než jeho absence a léčba pokročilých nemocných. Je také nejméně nákladný ve srovnání s jinými screeningovými programy. Onkologická péče je v ČR podfinancována a celý systém je velice efektivní. Relativně nejvíce je podfinancována chirurgická léčba.
Keywords: náklady a analýza nákladů; náklady na zdravotní péči; statistika jako téma; Colorectal Neoplasms; Cost-Benefit Analysis; Statistics as Topic; lidé; Mass Screening; Health Care Costs; analýza nákladů a výnosů; plošný screening; kolorektální nádory; Humans; karcinom; Carcinoma; Costs and Cost Analysis