Current concepts in cerebral oximetry for adult cardiac surgery - Castillo, G. Javier; Rhee, J. Amanda; Silvay, George (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2012)
Přes významné pokroky v chirurgické léčbě a operační technice se závažné pooperační komplikace vyskytují u 2–5 % kardiochirurgických pacientů. Cerebrální oxymetrie nabízí možnost okamžitého monitorování v situacích, které mohou vést k poškození mozkové tkáně. Přes nové pokroky vinfra-neared spektrometrii a získané informace z klinických studií, neprobíhá zavádění do klinické praxe tak rychle, jak se očekávalo. Důvodem jsou a) rozdíly mezi výzkumem modelových sitacích a použitím v biologických tkáních; b) chyby při obsluze; c) pohybové artefakty a multidistanční měření a d) rozdíly mezi jednotlivými přístroji. Přehledový článek popisuje použití mozkové oxymetrie u dospělých kardiochirurgických pacientů, ukazuje na přednosti a nedostatky metody, shrnuje hlavní vlastnosti nejpoužívanějších přístrojů a poskytuje aktuální přehled literárních údajů.
Keywords: Cardiac Surgical Procedures; Postoperative Complications; Oximetry; mozková oxymetrie; blízká infračervená spektroskopie; Neurologic Manifestations; Adult; neurologické manifestace; neurologický výsledek; dospělí; pooperační komplikace; ischemie mozku; oxymetrie; monitorování fyziologických funkcí; neurologic outcome; lidé; Monitoring, Physiologic; Humans; mozek - chemie; Brain Chemistry; cerebral oximetry; kardiochirurgické výkony; Spectroscopy, Near-Infrared; Brain Ischemia