Enterohemoragické kmeny Escherichia coli – nebezpečné novější patogeny - Ambrožová, Helena; Marejková, Monika (Časopis lékařů českých, 2012)
Enterohemoragické kmeny Escherichia coli, které byly poprvé popsány v USA v roce 1983, jsou důležitými, celosvětově rozšířenými zoonotickými patogeny s významným epidemickým potenciálem. Vedle nekomplikovaného průjmu mohou vyvolávat u dětí i dospělých závažné komplikace, a to hemolyticko-uremický syndrom a vzácně trombotickou trombocytopenickou purpuru. Hemolyticko-uremický syndrom je nejčastější příčinou akutní renální insuficience v dětském věku. V článku jsou vedle etiologie, epidemiologie, klinického obrazu, komplikací, léčby a prevence zmíněna i nejnovější data z Národní referenční laboratoře pro Escherichia coli a shigely v Praze o výskytu a komplikacích této infekce v České republice.
Keywords: Escherichia coli Infections; Enterohemorrhagic Escherichia coli; příznaky a symptomy; lidé; Signs and Symptoms; primární prevence; Hemolytic-Uremic Syndrome; infekce vyvolané Escherichia coli; hemolyticko-uremický syndrom; Shiga toxin produkující Escherichia coli; Primary Prevention; Humans; enterohemoragická Escherichia coli