Rod Bergenia – obsahové látky a biologická aktivita - Hendrychová, Helena; Tůmová, Lenka (Česká a slovenská farmacie, 2012)
Rod Bergenia z čeledi Saxifragaceae patří mezi zajímavý zdroj léčivých látek. Na celém světě je známo kolem 30 druhů bergenií. Vědecké zkoumání je v současnosti zaměřeno na pět druhů rostoucích v horských oblastech střední a východní Asie: Bergenia ciliata (Haw.) Sternb., Bergenia stracheyi Engl., Bergenia crassifolia (L.) Fritsch, Bergenia ligulata (Wall.) Engl. a Bergenia himalaica Boriss. Tyto taxony patří mezi nejvíce využívané rostliny v tradiční čínské, nepálské a indické medicíně, kde se používají na léčbu kašle a plicních onemocnění, k zástavě krvácení, při oslabení imunity a k rozpouštění ledvinových nebo močových kamenů. Bergenia obsahuje mnoho aktivních složek zahrnujících bergenin, jeho derivát norbergenin, katechin, kyselinu gallovou, arbutin a další třísloviny. U nás je tato rostlina běžně pěstována, ale není prozatím využívána k terapeutickým účelům. Extrakty z různých částí rostliny vykazují zajímavou biologickou aktivitu, především antibakteriální, antivirovou, cytoprotektivní a antioxidační.
Keywords: Ellagic Acid; antioxidancia; Saxifragaceae; Catechin; Arbutin; Humans; Immunologic Factors; arbutin; Antiviral Agents; chemické techniky analytické; lidé; kyselina ellagová; Antioxidants; Anti-Bacterial Agents; imunologické faktory; antibakteriální látky; antivirové látky; Chemistry Techniques, Analytical; katechin