Vzácné mykotické komplikace po transplantaci jater - Husová, Libuše; Kocmanová, Iva; Žampachová, Víta; Pařízková, Radana; Mejzlík, Vladimír; Kuman, Milan; Štěpánková, Soňa; Němec, Petr (Gastroenterologie a hepatologie, 2012)
Od 2. 2. 1983 do 31. 12. 2011 bylo v transplantačním centru v Brně provedeno celkem 420 transplantací jater. Neobvyklé a závažné mykotické infekce, nezpůsobené kandidami či aspergily, jsme pozorovali celkem u pěti pacientů. Po jednom případě šlo o infekci Cladophialophora bantiana a Fonsecaea compacta. Ve třech případech byla infekce vyvolána Cryptococcus neoformans. Tři pacienti na uvedenou infekci zemřeli (3/5 = 60 %). Autoři popisují případ 44letého muže s mozkovými a plicními abscesy způsobenými černou plísní (Cladophialophora bantiana). I přes veškerou terapii antimykotickou a operační došlo k progresi infekce a následné smrti pacienta. U druhé nemocné, 54leté ženy, došlo ke vzniku recidivujících kožních infiltrátů, které byly histologicky, mikroskopicky a kultivačně vyšetřeny s průkazem Fonsecaea compacta. Ložiska byla pro recidivu opakovaně chirurgicky odstraněna, ale až zavedení antimykotické terapie vedlo k jejich definitivnímu vymizení. Pacientka je sedm let bez známek infekce. Autoři dále popisují případ 56letého muže s kožním hematogenním rozsevem mykotické infekce způsobené Cryptococcus neoformans. V tomto případě chirurgické odstranění kožních ložisek a dlouhodobá antimykotická terapie vedly k regresi infekce a stabilizaci pacienta. Ve čtvrtém případě autoři popisují případ 56letého muže po ortotopické transplantaci jater s časnou encefalitidou, bilaterální brochopneumonií, které vedly ke smrti pacienta 40. den po transplantaci. Etiologie infekce (Cryptococcus neoformans) byla prokázána post mortem mikroskopickým vyšetřením. Pátý nemocný byl 31letý muž s primární biliární cirhózou, pro kterou byla provedena transplantace jater s rekonstrukcí žlučových cest s Roux kličkou. Operace i časný pooperační průběh byly bez komplikací. Od 12. dne došlo ke ztrátě vědomí, v provedené lumbální punkci byl prokázán Cryptococcus neoformans a pacient přes zavedenou terapii za tři měsíce zemřel pod obrazem mozkového edému.
Keywords: výsledek terapie; Recurrence; Antifungal Agents; Diagnostic Techniques and Procedures; Brain Edema; absces mozku; plicní mykózy; hepatitida; příznaky a symptomy; Male; Postoperative Complications; Mitosporic Fungi; Risk Factors; imunosupresivní léčba; Mycoses; diagnostické techniky a postupy; Chromoblastomycosis; fibróza; Brain; kombinovaná farmakoterapie; antibakteriální látky; Hepatitis; antifungální látky; Adult; smrt; biopsie; Lung Diseases, Fungal; dospělí; mykózy; mužské pohlaví; Microbiology; pooperační komplikace; incidence; Central Nervous System Infections; Drug Therapy, Combination; recidiva; Fibrosis; Glucocorticoids; infekce centrálního nervového systému; Treatment Outcome; paréza; pitva; chromoblastomykóza; Paresis; Cryptococcosis; lidé; Immunosuppression Therapy; glukokortikoidy; ženské pohlaví; mikrobiologie; Anti-Bacterial Agents; kryptokokóza; Humans; transplantace jater; Liver Transplantation; rizikové faktory; mozek; Death; Signs and Symptoms; edém mozku; mitosporické houby; ztučnělá játra; Biopsy; Brain Abscess; Female; Fatty Liver; lidé středního věku; Incidence; Cryptococcus neoformans; Autopsy; Middle Aged