Péče o tunelizované žilní katétry u nemocných na domácí parenterální výživě podle současných doporučení - Víšek, Jakub; Maňák, Jan; Šafránek, Roman; Kubišová, Michaela; Dlouhá, R; Sobotka, Luboš; Bláha, Vladimír (Vnitřní lékařství, 2012)
Domácí parenterální výživa je nezbytná pro zajištění nutrice u řady pacientů. Péče o žilní vstup, jeho ošetřování a léčba komplikací vyplývající z jeho používání zásadně ovlivňují přežití nemocných. Při správné péči o katétr a aplikaci současných poznatků lze prodloužit životnost katétru, snížit morbiditu a mortalitu nemocných a tím i zvýšit kvalitu života pacientů závislých na domácí parenterální výživě. Tento článek shrnuje aktuální doporučení v péči o dlouhodobé žilní katétry. Klíčová slova: parenterální výživa – katétrová infekce – antibiotický zámek
Keywords: antibiotický zámek; katétrové infekce; Catheterization, Central Venous; zaváděcí katétry; parenterální výživa doma; antikoagulancia; sepse; antibakteriální látky; katetrizace centrálních vén; Practice Guidelines as Topic; katétrová infekce; taurin; Catheters, Indwelling; Sepsis; taurolidin; Taurine; lidé; Catheter-Related Infections; Anti-Bacterial Agents; Anticoagulants; Humans; Thiadiazines; parenterální výživa doma, úplná; Parenteral Nutrition, Home Total; Parenteral Nutrition, Home; thiadiaziny; směrnice pro lékařskou praxi jako téma