Je protidoštičková liečba vždy účinná? - Remková, Anna; Janušicová, Alexandra; Remko, Milan (Vnitřní lékařství, 2012)
Cieľ práce:Liečba kyselinou acetylsalicylovou (ASA) a klopidogrelom (KLP) je spojená s vysokým stupňom variability v liečebnej odpovedi a niektorí pacienti sú na liečbu rezistentní. Cieľom našej štúdie bolo posúdenie individuálnej odpovede na protidoštičkovú liečbu u pacientov s vysokým rizikom kardiovaskulárnych príhod liečených ASA (n = 131), KLP (n = 51) alebo ASA + KLP (n = 34). Materiál a metódy: Vyšetrenia sa u nich uskutočnili svetelnou transmisnou agregometriou a u vybraných pacientov pri liečbe KLP aj VASP fosforyláciou. Výsledky: Dobrú odpoveď na liečbu ASA s inhibíciou agregácie krvných doštičiek po indukcii kyselinou arachidonovou < 20 % dosiahlo 75 % pacientov, parciálnu odpoveď s 20–40% inhibíciou 12,9 % pacientov a nedostatočnú odpoveď s > 40% inhibíciou 12,1 % pacientov. Dobrú odpoveď na liečbu KLP s inhibíciou agregácie krvných doštičiek po indukcii 20 μmol/l ADP < 60 % dosiahlo 66,1 % pacientov, parciálnu odpoveď s 60–70% inhibíciou 13,9 % pacientov a nedostatočnú odpoveď > 70 % malo 20 % pacientov. U pacientov liečených KLP + ADP indukovaná agregácia krvných doštičiek korelovala s VASP fosforyláciou. Zistilo sa, že 50 % pacientov pri liečbe KLP a 44,4 % pri liečbe ASA dosiahlo primeranú odpoveď na liečbu až zlepšením kompliancie. U 80 % pacientov, ktorí opakovane neodpovedali na liečbu KLP v dávke 75 mg denne, došlo po zvýšení dávky na 150 mg denne k dosiahnutiu požadovanej odpovede na liečbu. Zvýšenie dávky ASA nad 100 mg denne neviedlo u našich pacientov k zlepšeniu odpovede na liečbu. U tých pacientov, ktorí nevykazovali dostatočnú odpoveď na liečbu nízkou dávkou ASA (< 100 mg denne), však zvýšenie dávky na 100 mg denne viedlo k efektívnemu ovplyvneniu agregačnej odpovede. Záver: Laboratórne monitorovanie individuálnej odpovede umožňuje optimalizovať protidoštičkovú liečbu. Možno pritom selektovať pacientov, ktorí by mohli profitovať z iného typu protidoštičkovej liečby, akými sú napr. prasugrel a tikagrelor. Kľúčové slová: kyselina acetylsalicylová – klopidogrel – protidoštičková liečba – svetelná transmisná agregometria (LTA)
Keywords: dospělí; kombinovaná farmakoterapie; studie případů a kontrol; index tělesné hmotnosti; vyšetření funkce trombocytů; inhibitory agregace trombocytů; Humans; Drug Therapy, Combination; lidé středního věku; Middle Aged; světelná transmisní agregometrie (LTA); Platelet Function Tests; Platelet Aggregation; reprodukovatelnost výsledků; Ticlopidine; Body Mass Index; Aspirin; mužské pohlaví; Cholesterol, HDL; tiklopidin; Adult; léková rezistence; Statistics as Topic; Triglycerides; ženské pohlaví; Female; Platelet Aggregation Inhibitors; statistika jako téma; Drug Resistance; Dose-Response Relationship, Drug; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; LDL-cholesterol; lidé; Case-Control Studies; Reproducibility of Results; HDL-cholesterol; hematologické testy; VASP fosforylace; Aged; senioři; Male; agregace trombocytů; Hematologic Tests; Cholesterol, LDL; triglyceridy