Upozornění na nebezpečí invazivních infekcí u splenektomovaných pacientů. Zkušenosti z FN Brno 2011 - Polák, Pavel; Freibergerová, Michaela; Husa, Petr; Šlesinger, Pavel; Svoboda, Radek; Stašek, Jan; Frola, Lukáš; Macháček, Ctirad (Vnitřní lékařství, 2012)
Syndrom fulminantní sepse splenektomovaných (angl. overwhelming postsplenectomy infection – OPSI) je obávanou a často fatální infekční komplikací u pacientů po splenektomii. Riziko rozvoje syndromu fulminantní sepse splenektomovaných je u těchto jedinců doživotní a během života se nesnižuje. Mezi typické původce patří opouzdřené bakterie (např. Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae skupiny b a Neisseria meningitidis). Vzhledem k vysoké mortalitě syndromu fulminantní sepse splenektomovaných je nezbytné pacienty v riziku správně edukovat a provést u nich vakcinaci proti výše zmíněným bakteriím. Autoři předkládají kazuistiky 3 splenektomovaných pacientů, kteří byli v roce 2011 hospitalizováni ve Fakultní nemocnici Brno s invazivním pneumokokovým onemocněním.
Keywords: kontrola infekčních nemocí; vakcinace; Humans; Antibiotic Prophylaxis; Meningoencephalitis; Sepsis; Vaccination; Communicable Disease Control; Female; dospělí; Bacterial Vaccines; Patient Compliance; sepse; pneumokok; lidé; infekce; bakteriální vakcíny; antibiotická profylaxe; Adult; ženské pohlaví; Male; splenektomie; mužské pohlaví; Splenectomy; adherence pacienta; meningoencefalitida; OPSI syndrom–; Infections