Vulvovaginitidy u dětí - Jelenek, Gabriel; Rejdová, Ingrid; Vlašínová, Iva; Sedláková, Kateřina (Pediatrie pro praxi, 2012)
Vulvovaginitidy jsou nejčastějším gynekologickým onemocněním dětského věku. Na jejich vzniku se podílejí početné faktory. Gynekologické vyšetření dětí se výrazně liší od vyšetření dospělých žen a vyžaduje individuální přístup. Nedílnou součástí je provedení vaginoskopie s odběrem kultivace z pochvy a lepex stolice. V dětské gynekologii posuzujeme veškeré potíže s ohledem na estrogenizaci dětského organizmu. Terapie vulvovaginitid u dětí se vždy posuzuje podle výsledků kultivace a stanovené citlivosti na antibiotika.
Keywords: Vaginal Douching; hypermangan; péče o dítě; estrogeny; Child; hygiena; čípky; dítě; vaginální stěr; Child Care; antibiotická terapie; vaginální fluor; vulvovaginitida; Suppositories; vaginoskopie; Vulvovaginitis; Anthelmintics; antiinfekční látky lokální; Lactobacillus acidophilus; Ointments; kultivace; lidé; masti; anthelmintika; vaginální výtok; Vaginal Discharge; Humans; Hygiene; Anti-Infective Agents, Local; vaginální výplach; vaginální sliznice; Estrogens; Vaginal Smears