Diagnostická stabilita schizoafektívnej poruchy - Izáková, Ľubomíra; Segeda, Viktor (Česká a slovenská psychiatrie, 2012)
Úvod: Kombinácia schizofrenickej psychopatologickej štruktúry a afektívnej symptomatiky je častou klinickou realitou. Predstavuje nielen terapeutický ale aj diagnostický a prognostický problém. Miesto schizoafektívnej poruchy v súčasných klasifikačných systémoch nie je stabilné. Jedným z problémov je spôsob hodnotenia symptomatiky z časového hľadiska. Obidva symptómové okruhy môžu v čase existovať nezávisle od seba, resp. bývajú nerovnako klinicky vyjadrené. Metodika: Retrospektívne sa hodnotili údaje z hospitalizácií pacientov liečených na Psychiatrickej klinike LF UK a UN v Bratislave v roku 2001 s diagnózou schizoafektívnej poruchy (25.y). Zdrojom údajov boli chorobopisy pacientov. Hodnotili sme demografické a klinické charakteristiky pacientov v priebehu intervalu rokov 2001-2011. Výsledky: Do súboru sme zaradili 57 pacientov, ktorí boli v roku 2001 prepúšťaní z hospitalizácie s diagnózou F25.y V súbore pacientov so schizoafektívnou poruchou sme zistili vyšší priemerný vek a odlišné rodové rozdelenie s prevahou žien v porovnaní s pacientmi so schizofréniou. Pacienti so schizoafektívnou poruchou lepšie pracovne fungovali a boli neskôr invalidizovaní. V intervale sledovaných rokov sme z prierezového hľadiska zaznamenali častejší výskyt depresívnych epizód, pri longitudinálnom hodnotení bol častejší bipolárny priebeh. Stabilita diagnózy bola v priebehu sledovaného obdobia vysoká. Nepotvrdila sa však retrospektívna celoživotná stabilita diagnózy. Ako prvá diagnóza v priebehu schizoafektívnej poruchy sa diagnóza schizoafektívnej poruchy vyskytla u menej ako 30% pacientov. Záver: Hoci je schizoafektívna porucha existujúcou diagnostickou kategóriou, nie sú jednoznačne definované jej diagnostické kritériá. Výsledky výskumov a klinická prax naznačujú, že predstavuje heterogénnu skupinu stavov. Aj napriek dlhotrvajúcemu záujmu o túto duševnú poruchu, na úrovni dnešných poznatkov zostáva schizoafektívna porucha nestabilnou a kontroverznou diagnózou.
Keywords: hospitalizace; bipolární porucha; schizofrenie a poruchy s psychotickými rysy; lidé středního věku; Hospitalization; Bipolar Disorder; Length of Stay; retrospektivní studie; lidé; Humans; Middle Aged; Work Capacity Evaluation; Diagnosis, Differential; Schizophrenia Spectrum and Other Psychotic Disorders; diferenciální diagnóza; posuzování zdravotní způsobilosti; délka pobytu; Retrospective Studies