Tělesné sebepojetí a globální sebehodnocení u obézních pacientů v souvislosti s redukcí tělesné hmotnosti - Janyšková, Anna; Konečný, Štěpán (Česká a slovenská psychiatrie, 2012)
Cíl: Hlavním cílem našeho výzkumu je popsat tělesné sebepojetí a globální sebehodnocení u obézních pacientů a zjistit, zda dochází k jejich změnám v souvislosti s redukcí tělesné hmotnosti. Metoda: Výzkumné šetření bylo realizováno u souboru 90 obézních žen a mužů ve dvou etapách - na začátku ambulantní redukční léčby a po šesti měsících. Tělesné sebepojetí bylo zjišťováno Profilem tělesného sebepojetí, úroveň globálního sebehodnocení byla sledována pomocí Rosenbergovy škály sebehodnocení. Při statistickém zpracování dat jsme použili Mannův-Whitneyův test, Wilcoxonův signed-rank test a korelační koeficient Kendallovo tau b. Výsledky: U pacientů s obezitou jsme zjistili statisticky významné snížení BMI, zvýšení skóre v globálním sebehodnocení a fyzické sebeúctě, u žen navíc vzrostla i tělesná atraktivita. Ukázalo se, že tělesné sebepojetí u žen koreluje s globálním sebehodnocením ve všech sledovaných škálách, u mužů pouze ve fyzické síle. Vztah mezi BMI a globálním sebehodnocením se neprokázal, vztah mezi BMI a některými subdoménami tělesného sebepojetí se potvrdil jen u těch jedinců, kterým se následně podařilo zredukovat svoji tělesnou hmotnost o více než 10 %. Závěr: Výsledky naší studie poukazují na možnosti predikce efektivity redukční léčby a poskytují podněty pro plánování psychologických intervencí zaměřených na podporu tělesného sebepojetí obézních pacientů.
Keywords: Self-Assessment; Female; sebepojetí; ženské pohlaví; Self Concept; Diet, Reducing; Obesity; lidé; Weight Loss; obezita; Male; sebezhodnocení (psychologie); redukční dieta; index tělesné hmotnosti; hmotnostní úbytek; mužské pohlaví; Body Mass Index; tělesné sebepojetí; Humans