Role magnetické rezonance ve vyšetřování sportovních úrazů - Kastner, Jan; Ferda, Jiří; Kreuzberg, Boris; Karnos, Václav; Nepraš, Petr (Česká radiologie, 2012)
Cíl. S nárůstem sportovních aktivit a vyšším počtem přístrojů magnetické rezonance se jeví potřeba vymezit úlohu magnetické rezonance ve vyšetřování sportovních úrazů. Autoři se pokusili na základě dlouholetých zkušeností určit přínos MR k objasňování sportovních traumat a ukázat na některá specifika vyšetření. Metoda. Byly sledovány sportovní úrazy jak rekreačních, tak závodních sportovců ve spádové oblasti v časovém období od roku 2004 do června 2012 tak, jak je přinášel sportovní život. Validita nálezů byla ověřována zpětnou vazbou v úzké spolupráci s ošetřujícími sportovními klubovými lékaři. Výsledky. MR vyšetření potvrdilo nebo vyloučilo akutní trauma ve všech případech již v časném období po úrazu. U chronických potíží dokázalo určit bližší specifikaci onemocnění. Závěr. MR je spolehlivou a nepřínosnější metodou ve vyšetřování sportovních poranění svalově-šlachové jednotky a kloubů.
Keywords: Muscles; Athletic Injuries; Magnetic Resonance Imaging; sportovní poranění; poranění kloubů; poranění svalů; magnetická rezonanční tomografie; Joints; poranění šlach; Humans; diferenciální diagnóza; sportovní úrazy; poranění šlachy; Diagnosis, Differential; lidé; klouby; svaly; Tendon Injuries