Ultrazvukové vyšetření a magnetická rezonance čelistních kloubů - Šprláková-Puková, Andrea; Štouračová, Alena; Keřkovský, Miloš; Liberda, Ondřej; Peřina, Vojtěch; Bartušek, Karel; Smékal, Zdeněk; Šmirg, Ondřej (Česká radiologie, 2012)
Cíl. Korelace ultrazvukového vyšetření polohy disku temporomandibulárního kloubu s vyšetřením na magnetické rezonanci. Metoda. Celkem bylo vyšetřeno 95 pacientů, 112 čelistních kloubů, soubor zahrnoval 10 mužů, 85 žen, věkové rozhraní 14-74 let, průměrný věk 37 let. Vyšetření na ultrazvuku probíhalo na přístroji Philips iu22 lineární 17 MHz sondou ve dvou fázích - klidové a dynamické - při otevírání úst. Na magnetické rezonanci byli pacienti vyšetření na přístroji Philips Achieva 1,5 T s povrchovou cívkou a mikroskopickou cívkou, každé vyšetření zahrnovalo sekvenci s postupným otevíráním úst. Výsledky. Souhlas mezi ultrazvukovým vyšetřením a magnetickou rezonancí při ventrální poloze byl 96%, z toho byla diagnostikována repozice disku v 94%, u pacientů bez repozice byla senzitivita nižší - 65%.
Keywords: dospělí; Magnetic Resonance Imaging; discus articularis čelistního kloubu; Female; dítě; ultrasonografie; Adult; Ultrasonics; ženské pohlaví; Temporomandibular Joint; lidé; disk; Temporomandibular Joint Disc; Sensitivity and Specificity; magnetická rezonanční tomografie; Ultrasonography; senzitivita a specificita; Male; Aged; temporomandibulární kloub; ultrazvuk; Child; senioři; mužské pohlaví; Humans