Tvorba výukových simulátorů. Co je za oponou - Kofránek, Jiří (MEFANET report, 2008)
Autor popisuje metodologii určenou pro vytváření e-learningového obsahu s využitím simulačních her. Je popsán celý návrhový proces, od sestavení formalizovaného popisu fyziologické reality, až vytváření interaktivního výukového softwaru. Při tom se využívají nejrůznější nástroje – od softwarových nástrojů pro numerickou simulaci jako Matlab/Simulink nebo Modelica, přes Adobe Flash pro tvorbu interaktivních animací, Control Web a Microsoft Visual Studio .NET pro vytváření uživatelského rozhraní, až po nástroje pro publikování na webu včetně Adobe Breeze. Tvorba moderních výukových aplikací je náročný a komplikovaný projekt, vyžadující týmovou spolupráci řady profesí – pedagogů, lékařů, tvůrců simulačních modelů, výtvarníků a programátorů. Cílem je poskytnout studentům výukový software, který jim pomůže pochopit složitou dynamiku fyziologických systémů.
Keywords: Computer Simulation; Česká republika; Medical Informatics; software; lékařská informatika; Software; Physiology; fyziologie; Medical Informatics Applications; simulační hry; využití lékařské informatiky; internet; počítačem řízená výuka; Czech Republic; Internet; počítačová simulace; Computer-Assisted Instruction