Edward Babák – . zakladatel vývojové fyziologie - Bravený, Pavel (Revue České lékařské akademie, 2009)
Edward Babák jako docent a mimořádný profesor na pražském Fyziologickém ústavu Karlovy univerzity položil svým vědeckým dílem z doby před 1. světovou válkou základy experimentální vývojové fyziologie. Významně tím ovlivnil také biologii, psychologii, pedagogiku i pediatrii. Evoluční směr je pro českou fyziologii příznačný dosud. Po válce vložil Babák své síly do organizace vysokého školství v Brně. Zakládal zde Vysokou školu zvěrolékařskou a Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity. Na obou školách vybudoval ústavy biologické a fyziologické a zastával nejvyšší akademické funkce. Zemřel náhle ve věku 53 let.
Keywords: Pediatrics; biologie; Psychology; Child; fyziologie; Physiology; psychologie; pediatrie; dítě; Biology