Oxytocin – hormon pro ženy, ale i pro muže - Stárka, Luboslav (Revue České lékařské akademie, 2009)
Oxytocin je oktapeptidový hormon neurohypofýzy, důležitý v ženském lékařství svou schopností zvyšovat kontraktilitu dělohy během porodu a umožňující ejekci mléka při kojení. Jeho celková funkce u mužů není dosud zcela jasná, přestože i u mužů koluje v koncentracích srovnatelných s negravidními ženami a přestože i u muže zjišťujeme v různých tkáních četné receptory pro oxytocin. Některé studie ukazují, že oxytocin má klíčovou roli pro centrální řízení penilní erekce a že se účastní i v dalších krocích mužské sexuální aktivity: orgasmu a ejakulaci. Z pokusů na hraboších plyne, že určuje také monogamní nebo polygamní chování v párových vztazích, zasahuje do vzoru chování při péči o potomstvo a že u člověka zvyšuje důvěřivost.
Keywords: Female; Sexual Behavior; Endocrinology; Humans; Stress, Physiological; Sexual Partners; fyziologický stres; Male; endokrinologie; mužské pohlaví; ženské pohlaví; sexuální chování; oxytocin; lidé; Oxytocin; sexuální partneři