Zkušenosti se zaváděním elektronických forem výuky na 1. LF UK z pohledu učitele - Vejražka, Martin (MEFANET report, 2008)
Tvorba a zpřístupňování elektronických výukových forem je v současné době na 1. lékařské fakultě UK zabezpečeno dvěma nástroji, které jsou snadno dostupné všem učitelům i studentům: Adobe Connect (dříve Macromedia Breeze) a MOODLE. Breeze/Connect byl zpřístupněn celé akademické obci na přelomu let 2005 a 2006. Od jara 2007 je propojen se studijním informačním systémem a přenášejí se do něj informace o studenech zapsaných do jednotlivých předmětů. Prostředí MOODLE je podporováno rektorátem UK. V praxi se zatím na 1. LF UK uplatňují elektronické formy výuky především jako doplněk prezenčních forem. Zvlášť se nám osvědčilo jejich použití v případech, kdy se vyžaduje samostudium posluchačů např. před semináři a praktickými či laboratorními cvičeními. Neměli jsme problémy s přístupem studentů k materiálům dostupným pouze na Internetu. Nenaplnily se ani obavy z anonymizace a odlidštění výuky, naopak dle našich zkušeností vhodné použití e-learningu umožňuje učiteli věnovat se jednotlivým studentům efektivněji a cíleněji.
Keywords: Computer-Assisted Instruction; Czech Republic; počítačem řízená výuka; Medical Informatics Applications; programovaná výuka jako téma; Programmed Instructions as Topic; využití lékařské informatiky; Information Systems; informační systémy; Česká republika