Imunologie aterosklerózy - Kraml, Pavel (Alergie (Praha, Print), 2012)
V patogenezi aterosklerózy jsou kromě tradič ních rizikových faktorů , jako je hypertenze, hyperlipoproteinémie, diabetes mellitus, obezita a kouření, v posledních 20 letech diskutovány i další faktory, mezi které patří infekce a chronický zánět. Pů vodní koncepci možné úlohy speci- fického infekního agens, např. Chlamydia pneumoniae, cytomegalovirus či Helicobacter pylori vystřídala teorie synergického působení více patogenů, přičemž každý z nich může přispívat k pomalému chronickému zánětu. Předčasná manifestace aterosklerózy byla popsána i u tzv. autoimunitních onemocnění. Jedná se především o systémový lupus erythematodes (SLE), revmatoidní artritidu (RA) a antifosfolipidový syn-drom (APS). Ateroskleróza je chronické fibroproliferativní onemocnění, které je iniciované poškozením endotelu a které je řízeno mechanismy vrozené i získané imunity. Z inflamatorních markerů je ke stanovení míry kardiovaskulárního rizika stále nejčastěji používán ultrasenzitivně měřený CRP. Ostatní parametry jsou zatím využívány spíše v experimentu. V terapii aterosklerózy se kromě kyseliny acetylsalicylové připisují antiinflamatorní vlastnosti i lékům, jako jsou statiny, ACE inhibitory či sartany. Výrazný efekt by mohla přinést biologická léčba.
Keywords: Allergy and Immunology; Immunity, Innate; Chlamydophila pneumoniae; Interleukin-18; Adiponectin; autoimunitní nemoci; Plaque, Atherosclerotic; fibrinogen; Cytomegalovirus Infections; lidé; alergologie a imunologie; přirozená imunita; diagnostické techniky a postupy; Humans; Autoimmune Diseases; adiponektin; klinické zkoušky jako téma; imunitní systém; Porphyromonas gingivalis; Atherosclerosis; makrofágy; C-Reactive Protein; monocyty; Fibrinogen; Prospective Studies; interleukin-18; zánět; Biomarkers; Plasminogen Activator Inhibitor 1; ateroskleróza; Monocytes; inhibitor aktivátoru plazminogenu 1; rizikové faktory; C-reaktivní protein; cytomegalovirové infekce; Macrophages; T-Lymphocytes; Diagnostic Techniques and Procedures; adaptivní imunita; prospektivní studie; biologické markery; aterosklerotický plát; Clinical Trials as Topic; Inflammation; T-lymfocyty; Immune System; Risk Factors; Adaptive Immunity; Helicobacter pylori