Diabetická retinopatia 1 - Molnárová, Mária (Forum diabetologicum, 2012)
Diabetická retinopatia (DR) je najčastejšia mikrovaskulárna komplikácia diabetes mellitus (DM) a patrí medzi najčas - tejšie príčiny slepoty v produktívnom veku. Vznik a vývoj DR a diabetického edému makuly (DEM) sú ovplyvňované systémovými i okulárnymi rizikovými faktormi. The Global Diabetic Retinopathy Project Group zjednodušila klasifi - káciu DR na uľahčenie včasnej diagnostiky ochorenia a na zlepšenie komunikácie medzi oftalmológom, diabetoló - gom a praktickým lekárom, čo umožňuje včasnú indikáciu správnej modernej liečby DR a DEM.
Keywords: Vitrectomy; Early Diagnosis; časná diagnóza; diagnostické techniky oftalmologické; vaskulární endoteliální růstové faktory; lidé; makulární edém; Diabetic Retinopathy; Diagnostic Techniques, Ophthalmological; vitrektomie; Vascular Endothelial Growth Factors; diabetická retinopatie; laserová terapie; Laser Therapy; steroidy; Steroids; Macular Edema; Humans