Diabetická retinopatia 2: Liečba diabetickej retinopatie a diabetického edému makuly - Molnárová, Mária (Forum diabetologicum, 2012)
Liečba diabetickej retinopatie (DR) a diabetického edému makuly (DEM) vychádza z nových poznatkov v etiopa- togenéze ochorenia. Liečba DR a DEM má dve úrovne: 1. dobrá kontrola glykémie, čo potvrdili svojimi závermi kli- nické štúdie Wisconsin Epidemiologic Study of Diabetic Retinopathy, Diabetes Control and Complications Trial, Di- abetes Intervention and Complications Study a United Kingdom Prospective Diabetes Study, 2. vlastná liečba DEM a DR, ktorá môže byť laserová, intravitreálna farmakologická alebo chirurgická. Klinické štúdie ETDRS, DRS, DRCR.net, RESTORE, RESOLVE, READ 1, READ 2, Macugen Diabetic Retinopathy Study Group a Da Vinci dokázali, že centrálna zraková ostrosť sa liečbou DR a DEM laserkoaguláciou stabilizuje, pri intravitreálnej liečbe sa môže až u 50 % pa- cientov výrazne zlepšiť.
Keywords: Laser Coagulation; Treatment Outcome; Intravitreal Injections; lidé; vaskulární endoteliální růstové faktory; makulární edém; Diabetic Retinopathy; injekce intravitreální; laserová koagulace; selfmonitoring glykemie; diabetická retinopatie; Blood Glucose Self-Monitoring; Vascular Endothelial Growth Factors; výsledek terapie; Macular Edema; Humans