Kinematická analýza prekážkového kroku reprezentanta Slovenskej republiky - Švachová, Simona (Studia Kinantropologia, 2011)
Cieľom príspevku je zistiť zmeny vo vybraných kinematických parametroch na začiatku a na konci zimného prípravného obdobia RTC 2008 / 2009 u vrcholového pretekára. V práci sme použili dvojdimenzionálnu analýzu (2D), základné logické metódy a intraindividuálne výskumné sledovanie. Viliam Papšo (ďalej V.P.) bol v sezóne 2009 prvý rok pretekárom v mužskej kategórii. Výsledky potvrdili, že špeciálny tréning vykonaný na pretekovej výške prekážok vyvolal výrazné pozitívne zmeny v kinematických parametroch v prekážkovom kroku. Pozitívne zmeny vo vybraných kinematických parametroch v prekážkovom kroku, ktoré sme sledovali, sa prejavili i v zlepšení výkonnosti na 60 m prekážok a vytvoreniu si osobného rekordu. Získané kinematické parametre sme porovnávali s bývalým svetovým rekordérom v tejto disciplíne, Colinom Jacksonom, kde sme zistili značné rozdiely v rýchlosti počas prekonávania prekážky, zatiaľ čo rozdiely v technike prekonávania prekážky boli významne menšie.
Keywords: Kinesiology, Applied; chůze (způsob); Athletic Performance; Humans; lidé; Male; běh; sportovní výkon; Running; mužské pohlaví; Gait; kineziologie aplikovaná