Proměny maďarského sportu a olympijského hnutí v kontextu společenských změn po druhé světové válce - Jakubcová, Kristina (Studia Kinantropologia, 2011)
Maďarské olympijské hnutí má velmi dlouhou tradici sahající až k počátkům rozvoje moderního olympismu. Maďaři vnímají olympijské medailisty jako hrdiny reprezentující národ především v nelehkých dobách. Vývoj olympismu byl narušen oběma světovými válkami. Po skončení druhého světového konfliktu byl významně ovlivňován komunistickým režimem, jemuž vrcholoví sportovci a jejich účast na olympijských hrách sloužili především k vlastní propagaci. Maďarský olympijský výbor (MOB) se stal loutkovou organizací pod patronátem Státního úřadu pro tělesnou výchovu a sport, v jehož kompetenci bylo prakticky vše. Státní dozor se projevil zejména nutností odříci účast na olympijských hrách v Los Angeles 1984. Veškeré finanční prostředky pocházely ze státního rozpočtu. S pádem komunistického režimu v roce 1989, na němž se však vrcholní sportovní funkcionáři aktivně nepodíleli, se MOB stal opět samostatným a řídí v podstatě veškeré maďarské sportovní dění.
Keywords: komunismus; Hungary; Communism; Decision Making, Organizational; olympismus; vytváření politiky; Organizations; rozhodování organizační; Maďarsko; History, 20th Century; organizace; Sports; sporty; Policy Making; dějiny 20. století