Funkčné zobrazovacie metódy ako metabolická alternativa biopsie: PET/CT s 18F fluorodeoxyglukózou pri gastrointestinálnom stromálnom tumore - Balogová, Soňa; Viglietti, Denis; Tardivel, Anne-Marie; Kaliská, Lucia; Vereb, Marika; Bartovic, Marek; Cích, Dušan; Pročka, Vladimír; Lukáč, Ľudovít (Nukleární medicína, 2012)
Význam PET/CT s 18F fluorodeoxyglukózou (FDG) je dobre dokumentovaný pre viaceré klinické situácie mnohých malignít. Včasné zhodnotenie terapeutickej odpovede pomocou funkčných zobrazovacích metód poskytujúce významnú prediktívnu a prognostickú informáciu je osobitne zaujímavé. Niektoré protirakovinové látky vykazujú významnú terapeutickú špecifickosť pre niektoré typy malignít a včasné hodnotenie liečby môže slúžiť ako náhrada za histológiu („metabolická biopsia“). Gastrointestinálne stromálne tumory (GIST) sú FDG avídne mezenchýmové nádory, ktoré vo väčšine prípadov dobre reagujú na liečbu tyrozínkinázovými inhibítormi (imatinib mesylát, sunitinib maleát). PET/CT s FDG môže potenciálne slúžiť ako „metabolická biopsia“ v terapeutickom teste s imatinib mesylátom u pacientov s nádorom evokujúcim GIST. Článok ilustruje potenciálne miesto „metabolickej biopsie“ v rutinnom manažmente pacientov s abdominálnou masou imponujúcou ako GIST.
Keywords: gastrointestinální stromální tumory; senioři nad 80 let; Maleimides; Multimodal Imaging; maleimidy; Neoplasms by Histologic Type; Humans; diferenciální diagnóza; Aged, 80 and over; Piperazines; stupeň nádoru; Gastrointestinal Stromal Tumors; multimodální zobrazování; piperaziny; tyrosinkinasy; mužské pohlaví; Protein-Tyrosine Kinases; Diagnosis, Differential; nádory podle histologického typu; ženské pohlaví; Neoplasm Grading; lidé; nádory trávicího systému; Digestive System Neoplasms; Aged; senioři; Male; Female