Diagnostika a terapie vybraných forem extragenitální endometriózy - Jelenek, Gabriel; Felsinger, Michal (Praktická gynekologie, 2012)
Endometrióza je ektopické ložisko endometria mimo dutinu děložní. Existuje několik klasifikací, určujících možný způsob rozsevu endometria mimo dělohu, mezi které patří r-AFS-klasifikace, klasifikace ENZIAN a Biberoglu a Behrman scale. Mezi extragenitální formy endometriózy patří endometrióza plic a pleury, endometrióza uropoetického traktu a endometrióza trávicího traktu. Každá z těchto forem se liší charakterem příznaků, klinickými projevy a terapeutickými možnostmi v závislosti na lokalizaci a rozsahu ektopických lézí. Terapeutické postupy reprezentuje farmakologická léčba i chirurgická intervence. Klíčová slova: endometrióza plic a pleury – endometrióza uropoetického traktu – endometrióza trávicího traktu
Keywords: gastrointestinální nemoci; Thoracic Diseases; hormon uvolňující gonadotropiny; progestiny; endometrióza; DMPA; Female; Cerazette; Mirena; Signs and Symptoms; Gastrointestinal Diseases; Danazol; urologické nemoci; Drug Therapy; ženské pohlaví; nemoci hrudníku; Endometriosis; danazol; lidé; příznaky a symptomy; GnRH-analoga; Duphaston; farmakoterapie; Progestins; Ureter; Medroxyprogesterone Acetate; Urologic Diseases; ureter; Gonadotropin-Releasing Hormone; medroxyprogesteronacetát; Humans