Halloysite – interesting nanotubular carrier for drugs - Rabišková, Miloslava (Česká a slovenská farmacie, 2012)
Halloysit je v přírodě se vyskytující minerál příbuzný kaolinu, který se vyznačuje specifickým tvarem částic ve formě ultramikroskopických mnohovrstevných dutých prázdných válečků. Našel své uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích a vzhledem ke svým výhodným vlastnostem, např. biokompatibilitě, adsorpci léčiv, vysoké mechanické odolnosti a snadné dostupnosti, také ve farmacii a medicíně. Může vázat léčiva na povrchu nebo uvnitř tubulů a zvyšovat jejich stabilitu nebo měnit jejich uvolňování. Povrch tubulů je snadno modifikovatelný pro využití v transportních lékových systémech. Halloysit je perspektivním materiálem pro kostní implantáty a pro řízené uvolňování biomakromolekul. Přehledový článek se zabývá farmaceutickým a biomedicínským využitím tohoto zajímavého materiálu a zahrnuje původní experimentální práce z posledních let. Klíčová slova: halloysit • adsorpce léčiv • uvolňování léčiv • transportní lékové systémy • tkáňové inženýrství
Keywords: léčivé přípravky; farmaceutická technologie; Pharmaceutical Preparations; nanotrubičky; lékové transportní systémy; biokompatibilní materiály; adsorpce; Kaolin; Technology, Pharmaceutical; nosiče léků; tkáňové inženýrství; Nanotubes; Tissue Engineering; Adsorption; Drug Carriers; Biocompatible Materials; kaolin; Drug Delivery Systems