Atlantookcipitální dislokace – soubor šesti pacientů a přehled problematiky - Beneš, Vladimír; Barsa, Pavel; Suchomel, Petr (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2013)
Cíl: Atlantookcipitální dislokace (AOD) představuje vysoce nestabilní a často fatální poranění kraniovertebrální junkce. Vzhledem k současným možnostem integrovaného záchranného systému a propracované resuscitační péči se mohou pacienti s tímto poraněním dostat k definitivnímu ošetření do nemocnice. Tyto skutečnosti nás vedly ke zhodnocení vlastní série s cílem upozornit na úskalí tohoto vzácného poranění. Pacienti a metody: Byla provedena retrospektivní analýza dostupné dokumentace všech pacientů s AOD přijatých do Krajské nemocnice Liberec za období 1993–2010. Výsledky: Soubor tvořilo šest pacientů (čtyři ženy a dva muži, průměrného věku 36,2 let). Při příjezdu do nemocnice byli všichni pacienti intubováni a řízeně ventilováni, bez známek pohybu na končetinách, a to ani na algický podnět. U všech pacientů byly přítomny jasné radiologické známky AOD. Krátce po provedení základních diagnostických testů pět z nich zemřelo. Poslední pacientka po stabilizaci stavu podstoupila zadní stabilizaci C0–C2, po dvou měsících však podlehla ventilační pneumonii a sepsi. Závěr: Náš soubor potvrdil vysokou mortalitu AOD. Ideálním diagnostickým nástrojem je spirální CT dle protokolu pro polytrauma. Aplikace halo fixačního aparátu je možná u některých méně závažných forem, případě jako dočasná imobilizace. Pouze okcipitocervikální fúze však nabízí okamžitou a solidní stabilizaci kraniovertebrální junkce. Klíčová slova: atlantookcipitální dislokace – kraniovertebrální junkce – mortalita – poranění míchy
Keywords: Humans; Atlanto-Occipital Joint; lidé středního věku; Spinal Fusion; neurochirurgie; Glasgowská stupnice následků; Female; dospělí; Occipital Bone; výsledek terapie; Craniocerebral Trauma; lidé; kraniocerebrální traumata; smrt; Joint Dislocations; dislokace kloubu; Adult; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; Retrospective Studies; Outcome and Process Assessment, Health Care; Adolescent; Treatment Outcome; tomografie spirální počítačová; atlantookcipitální kloub; Tomography, Spiral Computed; retrospektivní studie; fúze páteře; Neurosurgery; Death; mužské pohlaví; Glasgow Outcome Scale; kóma po poranění hlavy; Coma, Post-Head Injury; týlní kost; mladiství; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče)