Asociace perniciózní anemie a karcinoidu žaludku s diabetem 1. typu – aneb autoimunita s poruchou lokální hormonální regulace v praxi - Grossmann, Vojtěch; Honka, Marek; Hollay, Erik; Šťovíček, Jan (Kazuistiky v diabetologii, 2012)
55letý pacient s diabetem 1. typu s potvrzenými mikroangiopatickými komplikacemi yl hospitalizován pro vertigo a pomalu progredující kvadruparézu. Vstupní laboratorní vyšetření naznačila podezření na perniciózní anemii, která byla potvrzena nálezem chronické atrofické gastritidy při endoskopickém vyšetření, které navíc odhalilo dva polypózní útvary, z nichž jeden byl tvořen karcinoidem. Klinické projevy tohoto neuroendokrinního tumoru nejsou časté, ale jeho incidence v posledních dekádách stoupá a je spjata s parakrinní dysregulací v žaludeční sliznici při atrofické gastritidě. Po úspěšné léčbě karcinoidu pacient vyžaduje i nadále dispenzární péči pro riziko vzniku žaludečního karcinomu, který se vyvíjí až v 6 % případů. Předložená kazuistika zdůrazňuje pečlivé posouzení projevů tzv. sdružené autoimunity, v jejímž terénu se na podkladě autoimunitní chronické atrofické gastritidy vyvinula nejen perniciózní anemie, ale i karcinoid.
Keywords: Male; Middle Aged; komplikace diabetu; diabetes mellitus 1. typu; diferenciální diagnóza; Anemia, Pernicious; Diagnosis, Differential; diagnostické techniky a postupy; karcinoid; gastritida atrofická; Gastritis, Atrophic; mužské pohlaví; Autoimmunity; Diabetes Mellitus, Type 1; perniciózní anemie; lidé středního věku; Diabetes Complications; Diagnostic Techniques and Procedures; lidé; Carcinoid Tumor; Humans; autoimunita