Dokážu súčasné diagnostické testy používané v klinickej praxi odhaliť narušenú komunikačnú schopnosť u pacientov s postupne rastúcim organickým poškodením mozgu? - Petričková, Ľubica; Šteňová, Veronika; Marková, Jana (Neurologie pro praxi, 2012)
Logopedická intervencia posúva svoje hranice. Od diagnostiky, terapie a prevencie jazykových a rečových funkcií na úrovni slov sa dostáva na úroveň textu a kontextu. Zameriava sa aj na intervenciu pri kognitívno-komunikačných deficitoch. Prieskum uskutočnený na Neurochirurgickej klinike LF UK a UNB v Bratislave na 16 pacientoch s low-grade gliómami mozgu ukázal, že takýto posun logopedickej intervencie je v praxi veľmi potrebný. Pri použití len diagnostických nástrojov na úrovni slov by sa až u polovice pacientov z prieskumného súboru neodhalili deficity na úrovni kontextu a u troch pacientov by neboli odhalené deficity kognitívnych funkcií. Pri ignorovaní týchto deficitov by bola logopedická intervencia u pacientov neefektívna a v mnohých prípadoch aj neúspešná.
Keywords: Speech-Language Pathology; nádory mozku; Humans; klinická logopedie; neuropsychologické testy; Functional Laterality; lidé středního věku; Brain Neoplasms; dítě; kohortové studie; Language Disorders; Child; Female; mladý dospělý; dospělí; lidé; jazykové poruchy; Cohort Studies; Adult; Cognition Disorders; Neuropsychological Tests; ženské pohlaví; funkční lateralita; Male; Middle Aged; Adolescent; gliom; Language Tests; Young Adult; jazykové testy; kognitivní poruchy; mužské pohlaví; Glioma; mladiství