Nanopatologie - nový vědecký obor. Minireview - Dvořáčková, Jana; Bielniková, Hana; Mačák, Jirka (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2013)
Nálezy částic kovů v patologicky změněných tkáních, jako jsou zánětlivé léze, nádory a jiné, vedly k myšlence, že mohou souviset se vznikem některých idiopatických chorob. Pro pochopení etiopatogeneze nemocí, spojených s přítomností nano- a mikročástic v organizmu, vznikla nová oblast patologie - nanopatologie. Četné výzkumy prokázaly, že nanočástice mohou vstupovat do lidského organizmu vdechováním nebo požitím. Průchodem přes plicní alveoly, kůži nebo střevní sliznici se dostávají do krve a lymfy, kdy jsou dále rozváděny do dalších orgánů. Existuje řada studií, ve kterých byl popsán negativní vliv ultrajemných částic na respirační a kardiovaskulární systém. Rovněž dochází k ukládání těchto částic v tkáních. Výzkumy také prokázaly, že některé nanočástice jsou schopny procházet póry jaderné membrány, kdy hrozí riziko poškození genetické informace buňky. Rovněž jsou schopny procházet přes hematoencefalickou a placentární bariéru. Nelze také opomenout jejich úlohu v indukci oxidativního stresu. Hlavním nástrojem k identifikaci těchto částic je skenovací elektronová mikroskopie s energiově disperzní spektroskopií (ESEM-EDS). Na základě tohoto vyšetření lze zjistit přibližnou velikost, morfologii a elementární složení částic. Chybí však metodika, která by umožnila kvantitativní hodnocení. Potenciál nanopatologie lze spatřovat v objasnění etiopatogeneze řady onemocnění a to nejenom respiračního, kardiovaskulárního, ale i řady dalších orgánových systémů.
Keywords: nanomedicína; Nanoparticles; Nanotechnology; Humans; ESEM-EDS; Nanomedicine; Environmental Pollution; vystavení vlivu životního prostředí; nanotechnologie; Microscopy, Electron, Scanning; nemoci z nanočástic; Nanostructures; lidé; znečištění životního prostředí; vyrobené materiály; kovové nanočástice; nanostruktury; nemoc; Disease; mikroskopie elektronová rastrovací; nanočástice; Environmental Exposure; Manufactured Materials; Metal Nanoparticles