Dotazník Newborn Scale of Sepsis – česká verze (SOS-CZ) pro hodnocení rizika sepse u novorozenců - Rabasová, Pavlína; Sikorová, Lucie (Praktický lékař, 2012)
K přesnější detekci ošetřovatelské diagnózy infekce (sepse) dle NANDA International (North American Nursing Diagnosis Association) u novorozenců je nezbytné využívat standardizované a validní nástroje hodnocení. Na základě provedeného review ve vybraných nemocnicích bylo zjištěno, že sestry nemají k dispozici dotazník k hodnocení rizika sepse u novorozenců. Důvodem je absence metody posouzení známek sepse u novorozenců (škály) v českém písemnictví. Zvyšující se potřeba profesionální péče o dětské pacienty s využitím nejefektivnějších testů a škál pro přesnou ošetřovatelskou diagnostiku s navazujícími relevantními intervencemi, nabízí možnost objektivizovat stanovené ošetřovatelské diagnózy dle NANDA-Int. u novorozenců. NANDA-Int. je Severoamerickou asociací pro mezinárodní ošetřovatelskou diagnostiku. Vytvořila rozsáhlý diagnostický systém ošetřovatelských diagnóz, který využívá soubor určujících znaků a rizikových nebo souvisejících faktorů. Ošetřovatelské diagnózy jsou řazeny pod číselným kódem (1). Taxonomie ošetřovatelských diagnóz se stále vyvíjí. Každé dva roky je tento systém přehodnocován a revidován. Pro českou odbornou veřejnost je dostupný v publikaci NANDA International Ošetřovatelské diagnózy: definice & klasifikace 2009–2011 (2). Příspěvek prezentuje výsledky systematické analýzy literárních zdrojů, odborných licencovaných a volně přístupných databází o dosavadních možnostech v hodnocení rizika sepse u novorozenců prostřednictvím skórovacích systémů. Cílem příspěvku je rovněž představit českou verzi dotazníku Newborn Scale Of Sepsis (SOS-CZ) k hodnocení rizika sepse u novorozenců.
Keywords: senzitivita a specificita; sepse; Sepsis; prediktivní hodnota testů; Nursing Diagnosis; novorozenec; hodnocení rizik; škála; lidé; Surveys and Questionnaires; Risk Assessment; ošetřovatelská diagnóza; hodnocení; Predictive Value of Tests; Humans; průzkumy a dotazníky; Infant, Newborn; Sensitivity and Specificity