Rodinný výskyt predispozičních znaků orofaciálních rozštěpů - Dvořáková, Blanka; Koťová, Magdalena (Ortodoncie, 2012)
Jsou sledovány predispoziční znaky (mikroformy) orofaciálních rozštěpů v 50 rodinácn s výskytem této vrozené vady. U 50 pacientů s rozštěpem au 50 jejich zdravých sourozenců byly pomocí standardní í dokumnentace (anamnéza, ortopantomogram, sádrové modely chrupu) sledovány numerické a tvarové anomálie zubů. U 50 zdravých rodičů pacientů s rozštěpem a u kontrolní skupiny 50 rodičů dětí bez rozštěpu byla na fotografiích zkoumana symetrie nosních vchodů. Potvrdil se signifikantně vyšší výskyt numerických dentálních anomálií ve skupině pacientů s rozštěpem oproti výskytu těchto anomálií u jejich sourozenců. U sourozenců se navíc nepotvrdil ani vyšší výskyt numerických dentálních anomálií oproti výskytu v běžné populaci. U sourozenců dětís rozštěpem se dále nepotvrdil vyšší výskyt mikrodoncie horních laterálních řezáků. Neprokázaly se dále rozdíly v symetrii nosních dírek u rodičů dětí s rozštěpem a rodičů dětí bez rozštěpu. Sledované anomálie zubů a nosních dírek tudíž nejsou, podle našich výsledků, jednoznačné predispoziční znaky, či mikroformy orofaciálních rozštěpů a nelze je využvat v prevenci těchto vad.
Keywords: Young Adult; abnormality zubů; dentice; Male; zuby přespočetné; anodoncie; Tooth, Supernumerary; odontometrie; Parents; Incisor; Cleft Lip; mladý dospělý; Nasal Septum; Adolescent; rozštěp patra; Child; Siblings; statistika jako téma; dítě; Adult; Case-Control Studies; dospělí; antropometrie; mužské pohlaví; Dentition; Nose; mladiství; řezáky; Anthropometry; rodiče; lidé; ženské pohlaví; studie případů a kontrol; Humans; nosní přepážka; nos; Tooth Abnormalities; rozštěp rtu; Family Health; Cleft Palate; mikroformy; sourozenci; Female; Statistics as Topic; zdraví rodiny; Odontometry; lidé středního věku; Anodontia; Middle Aged