Karcinom v augmentovaném prsu - Engelová, Daniela; Fulík, Jan; Zárubová, Lucie (Postgraduální medicína, 2013)
V posledních letech u nás počet augmentací výrazně vzrůstá. Vzhledem k nárůstu počtu onemocnění karcinomem prsu můžeme s postupným stárnutím populace předpokládat zvyšující se počet případů karcinomů prsu u žen, které dříve z nejrůznějších důvodů augmentaci podstoupily – přesto, že kancerogenita vlastních implantátů nebyla nikdy prokázána. Vzhledem k možným diagnostickým obtížím a specifickým komplikacím vyskytujícím se v souvislosti s augmentací prsu se jeví jako optimální soustředit tyto ženy na pracoviště disponující odpovídajícím technickým a personálním vybavením a dostatkem praktických zkušeností.
Keywords: Breast Implantation; Female; prsní implantát; Breast Neoplasms; Sentinel Lymph Node Biopsy; Mammography; nádory prsu; Mastectomy; Humans; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; mamografie; karcinom prsu; lidé; prsní implantáty; implantace prsní náhrady; ženské pohlaví; mastektomie; Breast Implants; silikonová uzlina