Kmenové buňky a chronická kritická ischémie dolních končetin - Skalická, Lenka (Postgraduální medicína, 2013)
Chronická kritická ischémie je nejtěžší formou ischemické choroby dolních končetin a tito pacienti mají výrazně sníženou kvalitu života. Přibližně 20 % pacientů s touto diagnózou není vhodných k endovaskulární ani chirurgické léčbě. Implantace kmenových buněk je novou slibnou metodou, která podporuje angiogenezi. V publikovaných klinických pracích vedla k subjektivnímu i objektivnímu zlepšení stavu u pacientů s kritickou končetinovou ischémií. Tyto výsledky potřebují ověření randomizovaných placebem kontrolovaných studií na větších počtech pacientů.
Keywords: injekce intraarteriální; Stem Cell Transplantation; Stem Cells; Quality of Life; výsledek terapie; kvalita života; lidé; autologní transplantace; tlakový index kotník-paže; transplantace kmenových buněk; Recovery of Function; Ankle Brachial Index; kmenové buňky; Treatment Outcome; obnova funkce; Oxygen; Arterial Occlusive Diseases; chronická nemoc; Injections, Intra-Arterial; Transplantation, Autologous; arteriální okluzní nemoci; Chronic Disease; dolní končetina; Lower Extremity; kyslík; Humans