Hemofilie – současný pohled na problematiku nemoci - Komrska, Vladimír (Postgraduální medicína, 2013)
Hemofilie A a B jsou nejčastější vrozené koagulopatie, se kterými se lékař může v praxi setkat. Díky pokrokům v léčbě je dnes hemofilie dobře léčitelným onemocněním a pacienti se dožívají věku srovnatelného se zdravou populací. K výraznému zlepšení prognózy přispělo zavedení domácí a profylaktické léčby a vývoj nových substitučních preparátů. Na zlepšení péče o hemofiliky v ČR mají výrazný vliv organizační a odborná opatření realizovaná v rámci Českého národního hemofilického programu a centralizace péče do větších center s dostatečnými zkušenostmi v ošetřování těchto nemocných. Nadějí do budoucna jsou substituční preparáty s prodlouženou dobou účinku a genová terapie.
Keywords: Recombinant Proteins; bezpečnost krve; Immunoglobulin G; Genetic Predisposition to Disease; faktor VIII; prenatální diagnóza; management péče o pacienta; Factor IX; Blood Coagulation Factor Inhibitors; Factor VIII; Adolescent; Child; Blood Safety; profylaktická léčba; dítě; Adult; Home Care Services; imunoglobulin G; dospělí; Hemophilia A; Prenatal Diagnosis; Český národní hemofilický program; centralizace péče; chemoprofylaxe; Chemoprevention; mladiství; služby domácí péče; hemofilie A; rekombinantní proteiny; hemofilie B; lidé; domácí léčba; Humans; dědičné koagulopatie; faktor IX; Hemophilia B; Patient Care Management; Blood Coagulation Disorders, Inherited; inhibitory koagulačních faktorů; genetická predispozice k nemoci; substituční preparáty