Pruritus vulvae jako kožní symptom - Faustmannová, Olga; Vráblová, Monika; Vašků, Vladimír (Postgraduální medicína, 2013)
Pruritus vulvae je ženou přijímán jako negativní obtěžující vjem. Vjem, který vede ke škrábání, a tím na kůži a sliznicích zevního genitálu vznikají četné patologické eflorescence. Svědění vulvy má řadu příčin. Nejčastější bývá při infekčních onemocněních. Především u starších žen je znám jeho rozvoj v souvislosti s hormonálními změnami. Nelze opomenout onkologické afekce, které jsou doprovázené pruritem. Kožní choroby lokalizované na vulvě obvykle také vyvolávají svědění. Příčiny pruritu jsou velmi různorodé a při jejich řešení je nutná mezioborová spolupráce zejména gynekologa, dermatologa a histopatologa.
Keywords: pruritus vulvae; diferenciální diagnóza; vulvovaginitida; Female; kožní manifestace; hormonální změny; ženské pohlaví; lidé; prekancerózy a tumory; infekce; Infections; Precancerous Conditions; Diagnosis, Differential; kožní choroby; Vulvar Diseases; nemoci vulvy; Skin Manifestations; Vulvovaginitis; Pruritus Vulvae; prekancerózy; Humans