Léčba idiopatické plicní fibrózy - Koziar Vašáková, Martina (Remedia, 2012)
Idiopatická plicní fibróza (IPF) je vzhledem ke své obtížné léčitelnosti a prognóze nejzávažnějším reprezentantem skupiny idiopatických intersticiálních pneumonií (IIP). Etiologie a patogeneze IPF není zatím plně objasněna, ale předpokládá se, že příčinou fibroprodukce, jako odpovědi na neznámý inzult, může být nerovnováha imunitní odpovědi s převahou Th2 cytokinů. Do roku 2011 nebyla dostupná žádná prokazatelně účinná léčba této závažné nemoci. Od března 2011, kdy byl k použití v Evropské unii schválen pirfenidon, má alespoň část nemocných s IPF šanci na potenciálně účinnou farmakologickou léčbu. V pokročilých fázích nemoci však pacientům zbývá jako jediná šance na prodloužení přežití a zlepšení kvality života transplantace plic. Pokud nejsou vhodnými kandidáty této léčebné metody, pak jim může být poskytnuta pouze léčba symptomatická.
Keywords: prognóza; Pyridones; bronchoalveolární laváž; Prednisone; Respiratory Function Tests; plicní nemoci; pyridony; Drug Therapy, Combination; rentgendiagnostika hrudníku; TNF-alfa; Disease Progression; prednison; diferenciální diagnóza; Tumor Necrosis Factor-alpha; idiopatická plicní fibróza; kombinovaná farmakoterapie; účinná léčba; Acetylcysteine; Oxygen Inhalation Therapy; progrese nemoci; časná diagnóza; Idiopathic Pulmonary Fibrosis; Humans; Early Diagnosis; Lung Diseases; Bronchoalveolar Lavage; respirační funkční testy; Prognosis; Diagnosis, Differential; acetylcystein; oxygenoterapie; lidé; Radiography, Thoracic