Imatinib mesylát v paliativní léčbě pacientů s pokročilým gastrointestinálním stromálním tumorem - Linke, Zdeněk (Remedia, 2012)
Imatinib, malá molekula, která blokuje tyrozinkinázy (c-kit, bcr-abl), prokázal svoji výraznou účinnost v léčbě pokročilého gastrointestinálního stromálního tumoru (GIST) v celé řadě klinických studií. Pacienti mají významný přínos z paliativní terapie, jejich doba přežití je několikanásobně delší oproti éře před zařazením tohoto preparátu. V terapii pokročilých GIST lze zcela oprávněně používat pro časová období označení „léta před zavedením imatinibu“ a „léta po zavedení imatinibu“.
Keywords: Outcome and Process Assessment, Health Care; indukce remise; Randomized Controlled Trials as Topic; klinické zkoušky, fáze III jako téma; Biological Therapy; nádorové biomarkery; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); gastrointestinální stromální tumory; metastázy nádorů; Survival; Biomarkers, Tumor; Multimodal Imaging; Humans; staging nádorů; biologická terapie; Mutation; Neoplasm Staging; Gastrectomy; GIST typu GIANT; gastrektomie; Gastroscopy; protoonkogenní proteiny c-kit; Stomach Neoplasms; Clinical Trials, Phase III as Topic; imunohistochemie; multimodální zobrazování; Gastrointestinal Stromal Tumors; leiomyosarkom; Remission Induction; nádory jater; Immunohistochemistry; Endosonography; Adolescent; přežití; výsledek terapie; Drug Administration Schedule; Statistics as Topic; Neoplasm Metastasis; Leiomyosarcoma; Cystadenoma; randomizované kontrolované studie jako téma; skupina kinas odvozených od src-genu; endosonografie; src-Family Kinases; Treatment Outcome; ženské pohlaví; rozvrh dávkování léků; nádory žaludku; statistika jako téma; cystadenom; Dose-Response Relationship, Drug; Proto-Oncogene Proteins c-kit; paliativní péče; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; lidé; mladiství; Histology; Palliative Care; Liver Neoplasms; gastroskopie; mutace; Carney Complex; Carneyův komplex; histologie; Female