Transplantace plic u nemocných cystickou fibrózou s kolonizací komplexem Burkholderia cepacia - Fila, Libor; Valentová-Bartáková, Lucie; Vávrová, Věra; Nyč, Otakar; Dřevínek, Pavel; Šimonek, Jan; Lischke, Robert (Studia pneumologica et phtiseologica, 2012)
Úvod: Transplantace plic (LuTx) je zavedenou metodou léčby pokročilých stadií plicních onemocnění včetně cystické fibrózy (CF). Literární data svědčí o horších výsledcích v případě kolonizace dýchacích cest komplexem Burkholderia cepacia (BCC). Metodika: Zhodnocení výsledků LuTx u nemocných CF s ohledem na kolonizaci BCC v Transplantačním centru FN Motol v období 1998-2011. Výsledky: Ve sledovaném období byla provedena LuTx u 29 nemocných s CF, z nich bylo BCC kolonizováno 7 pacientů. K datu 31. 12. 2011 v tomto souboru přežívalo 15 nemocných, mezi nimi dva s kolonizací BCC. Medián přežití nemocných CF po LuTx byl v případě kolonizace BCC 0,66 roku, kdežto u pacientů bez kolonizace BCC 6,82 roku (p = 0,013). Jedno a pětileté přežití činilo 58 % a 29 % u kolonizovaných BCC oproti 87 % a 60 % u pacientů bez kolonizace BCC. Závěr: Uvedené výsledky potvrzují horší prognózu nemocných CF po LuTx v případě kolonizace BCC.
Keywords: infekce bakteriemi rodu Burkholderia; infekce dýchací soustavy; transplantace plic; prognóza; analýza přežití; Lung Transplantation; Prognosis; cystická fibróza; Burkholderia cepacia complex; Burkholderia Infections; lidé; Survival Analysis; Postoperative Complications; pooperační komplikace; Burkholderia cepacia komplex; Cystic Fibrosis; Respiratory Tract Infections; Humans