Techniky kineziotapingu v neurologii – anatomické aspekty - Filipčíková, Radka; Bezdičková, Marcela; Pastucha, Dalibor; Ripplová, Dana; Dobiáš, Martin; Blažková, Zdeňka; Poprachová, Alžběta; Váverková, Renáta; Březinová, Jana; Oborná, Ivana; Krestová, Lucie; Laichman, Stanislav (Medicína pro praxi, 2013)
Cíl: Cílem sdělení je poskytnout principiální popis a vysvětlení techniky kinezio tapingu u vybraných diagnóz. Seznámit odborníky s anatomickými aspekty účinné techniky a možnostmi její aplikace v klinické praxi. Metody: Technika kinezio tapingu byla vyvinuta v Japonsku v 70. letech. S využitím hypoalergenních elastických náplastí se používá jako pomůcka pro zlepšení terapeutických i výkonnostních výsledků a jsou posílena, fixována nebo podpořena problematická místa. V tomto článku jsou popsány anatomické principy a schématické provedení kinezio tape s ukázkou techniky kinezio tapu u interkostální neuralgie a vertebrogenních obtíží. Závěr: Technika kinezio tapu pomocí novodobých elastických pásek prokazatelně pomáhá např. při regulaci svalového napětí, aktivaci systému pro snížení bolesti, zlepšení funkce svalů nebo korekce svalových dysbalancí. Funkčnost tapů spočívá především ve zvýšené cirkulaci krve a lymfy přímo pod tapem a následné zvýšení látkové výměny, a proto je zcela zásadní správné a anatomicky přesné umístění kineziotapu.
Keywords: terapie cvičením; svaly; Neuralgia; Humans; tejpovací páska; propriocepce; Muscles; lidé; neuralgie; bolesti zad; Muscle Contraction; Back Pain; Exercise Therapy; Proprioception; Athletic Tape; svalová kontrakce