Zpráva z odborné stáže v Nicotine Dependence Center, Mayo Clinic - porovnání s léčbou závislosti na tabáku v ČR - Zvolská, Kamila (Adiktologie, 2012)
Nicotine Dependence Center v Mayo Clinic (Rochester, MN, USA) je uznávaným pracovištěm pro léčbu závislosti na tabáku s významným výzkumným a edukačním potenciálem v oblasti léčby závislosti na tabáku. Léčba je poskytována v programech pro ambulantní pacienty, hospitalizované pacienty a formou intenzivního tzv. rezidenčního programu. Behaviorální terapii zajišťují vyškolení konzultanti, velký důraz je kladen na techniku motivačních rozhovorů. V celém areálu Mayo Clinic je dodržován zákaz kouření. Lékaři nemocnice mohou praktikovat metodu 2 A (Ask and Advise) a R (Refer), tedv zeotat se oacienta. zda kouří, doporučit přestat a v případě zájmu jej odeslat do Nicotine Dependence Center, nebo zajistit návštěvu konzultanta z Centra u lůžka. Prevalence kouření v USA je přibližně 21 % oproti prevalenci v ČR (29 %). V USA řada pojišťoven přispívá na intervenci a léčbu tabákové závislosti, v ČR si pacient léčbu, která je cenově srovnatelná s kouřením, hradí sám. V USA je levnější odvykat než kouřit.
Keywords: Bupropion; Substance Abuse Treatment Centers; Behavior Therapy; Smoking; Rehabilitation Centers; rehabilitační centra; Tobacco Use Disorder; Smoking Cessation; behaviorální terapie; výsledek terapie; kouření; centra pro terapii drogových závislostí; chinoxaliny; lidé; odvykání kouření; Treatment Outcome; benzazepiny; Benzazepines; bupropion; Internship and Residency; Spojené státy americké; Czech Republic; výsledky léčby; Quinoxalines; kombinovaná farmakoterapie; poruchy vyvolané užíváním tabáku; United States; Česká republika; kurzy a stáže v nemocnici; Drug Therapy, Combination; Humans