Jak správně léčit lichen sclerosus vulvae - Bouda, Jiří; Pešek, Martin; Kacerovská, Denisa; Kazakov, Dmitry V (Aktuální gynekologie a porodnictví, 2013)
Lichen sclerosus (LS) je onemocnění neznámé etiologie, postihující především postmenopauzální ženy. LS patří mezi nejčastější non-neoplastické epiteliální změny na vulvě, má typický makroskopický vzhled a klinicky je charakterizován intenzivním pruritem, případně dyspareunií. Mezi rizika LS patří tendence k jizvení a vznik dlaždicového karcinomu v terénu LS. Léčba LS je obyčejně dlouhodobá, opakovaná a jejím základem je lokální aplikace silného kortikosteroidu. Při adekvátní konzervativní léčbě je chirurgické řešení indikováno zřídka. Pacientky s LS je vhodné sledovat na specializovaném pracovišti.
Keywords: Disease Attributes; Humans; hormony kůry nadledvin; lichen sclerosus vulvy; Signs and Symptoms; lidé středního věku; klinický obraz nemoci; Female; dospělí; lidé; Adult; nádory vulvy; příznaky a symptomy; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; Adolescent; Vulvar Lichen Sclerosus; Vulvar Neoplasms; Adrenal Cortex Hormones; mužské pohlaví; mladiství