Genetika úzkostných poruch - Hosák, Ladislav; Šilhán, Petr; Hosáková, Jiřina (Psychiatrie pro praxi, 2013)
Podíl genetických faktorů na rozvoji úzkostných poruch je nejnižší ze všech skupin psychiatrických onemocnění – pouze 20 až 40 %. Rozhodující vliv mají faktory prostředí, zejména psychotraumatizující. Přestože řada genetických asociačních studií již u úzkostných poruch provedena byla, jejich výsledky jsou typicky negativní, nekonzistentní či nereplikované. Prakticky žádný gen není zatím možno označit za kauzální v etiopatogenezi úzkostných poruch. V budoucnu však lze zásadně nové poznatky získat pomocí celogenomových asociačních studií a genetickým výzkumem endofenotypů. Pomohou nám při vývoji nových biologických léčebných postupů úzkostných poruch.
Keywords: celogenomové asociační studie; obsedantně kompulzivní porucha; Panic Disorder; Endophenotypes; Anxiety Disorders; Stress Disorders, Post-Traumatic; fobie; panická porucha; Humans; endofenotyp; Genetic Association Studies; lidé; posttraumatická stresová porucha; genetické asociační studie; endofenotypy; Obsessive-Compulsive Disorder; úzkostné poruchy; Phobic Disorders